Следвайте Гласове в ТелеграмНационалната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНационалната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка
Коментари Харесай

Защо БПЦ не пуска данъчните в имотите си за милиарди - как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите?

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Националната организация за приходите (НАП) разпореди данъчна инспекция на Българската православна черква. Екип на bTV ревизира какво има църквата, какви са приходите ѝ и заплаща ли налози - тематика от неразучената земя или както казвали откривателите на непознатите места в древността: " тера инкогнита ". 

Бутиците на ул. " Съборна " и заведенията на пл. " Света Неделя " заплащат наем на Българската православна черква, защото парцелите са нейна благосъстоятелност. Приходите от тях са " тера инкогнита " за българската страна и по-конкретно за Национална агенция за приходите. Църквата има привилегията да не заявява доходи от сходна търговия.

Преподавателят по църковно право доцент Делян Николчев споделя законно ли е това: " Принцип на актуалното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те в действителност не би трябвало да подлежат на самостоятелен финансов одит, защото те в действителност били подаяние, забележете - подаяние от вярващи, а това не били наеми ", показва доцент Николчев. 

Данъци за облага от наеми страната не търси от духовенството. Държавен надзор на приходите не се прави.

Всъщност в края на предходната година инспекция за дължими налози от страна на църквата стартира и то за интервала обратно, чак до 2017 година Затова bTV изпрати питане до Национална агенция за приходите на какъв стадий е инспекцията и какво е разкрила. Оттам дадоха отговор, че инспекцията е спряна с претекст - гибелта на патриарха, и ще бъде възобновена, когато бъде определен нов патриарх.

Случайно ли - това е следващият несполучлив опит на страната да реализира надзор върху бизнеса на църквата.

" Национална агенция за приходите изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да създадат инспекция на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица в действителност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха позволени изобщо ", споделя доцент Николчев.

Колко огромни са в действителност имуществото и бизнесът на Българската православна черква?

" Какво има църквата - този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос ", споделя доцент Николчев. 

С какви активи разполага един-единствен храм в Софийската митрополия - Драгалевският манастир " Успение Богородично "? Според bTV той има имущество по-скоро за милиард.

В справката за собствеността на манастира са единствено парцелите в имотния указател, по чиито партиди има промени и придвижвания след 1998 година В нея се вижда, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България " Манастирски ливади ". 

Всъщност " Манастирски ливади " се оказват някогашните ливади точно на Драгалевския манастир. Оттам идва и името им. Там, където до 30-те години на ХХ век духовниците са пасли своите говеда и по този начин са се издържали, през днешния ден земята коства на пазара сред 1000 и 3000 лв. на кв. м. Над 150 декара повърхност е задоволителна да се построят най-малко 100 блока. 

Над 150-те декара от ливадите на манастира са единствено част от парцелите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е притежател и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара имоти в " Кръстова вада " към бул. " Черни връх ", а също и в кварталите " Витоша " и " Симеоново ", както и още 60 декара в Киноцентъра. 

Драгалевският манастир е притежател и на жилища на улица " Родопски извор ", в това число мезонети. Дама, живееща във вход, в който има църковни жилища, споделя какво знае, без да разкрива своята идентичност. " Манастирът е имал някакъв парцел и този, който построява този блок, ги обезщетява. Те ги дават чартърен. На какви хора, при какви условия - не е ясно ", споделя тя.

Екип на теливицията отиде и в Драгалевския манастир, с цел да пита чиновниците там кой и по какъв начин ръководи парцелите им. Посреща ги духовник, който не желае да бъде сниман. Твърди, че не го интересуват материалните въпроси, а единствено духовните и ни споделя, че с парцелите се занимава монахиня. Свързватсе с нея по телефона. " За това репортажи вършат ли се? Имотите на църквата... Там има такива неща, които не са за приказване. Защото аз не желая да си поставям главата в торбата. Това са съществени работи, не е за всеки. Аз съм на среща в този момент и няма по какъв начин да си приказваме по тези въпроси ", дава отговор ни монахинята.

Пазарните оценки на стотиците декари имоти манастирски парцели в " Лозенец ", " Манастирски ливади ", " Витоша ", " Симеоново " е сред няколкостотин милиона и 1 милиард лв.. За множеството е мъчно да се откри кой и при какви условия употребява. " Всичко под масата. Вероятно парите се разделят по епархиите. Не мога да знам това ", споделя доцент Николчев. 

Върху два парцела, които са маркирани като благосъстоятелност на църквата през декември 2021 година, през днешния ден се строи голям комплекс в квартал " Манастирски ливади ". От разрешенията за градеж излиза наяве, че върху единия терен ще се застроят 13 272 кв. метра разгъната застроена повърхност, а върху другия имот - 1856 кв. м застроена повърхност.

" Много забавно е, че Светият синод, когато не му е преференциално споделя: " Не, не, оставете ни, ние сме отделени от страната по Конституция ", само че в този случай на възнаграждение на заплати от страна на страната, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския поданик, който заплаща заплати на нещо, което е сякаш отделено от страната ", добавя доцент Николчев.

Кой в Светия синод управлява тези доходи и разноски?

" Затова зададох въпроса за какво синодът не вкара регистъра на своите парцели. Защо Българската православна черква не вкара практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 година да се разгласяват годишните бюджетни доклади на Светия синод ", отбелязва Горан Благоев. 

По думите му единствено за тази година бюджетът е отделил 38,4 милиона дотация на Българската православна черква.

Ако регистърът на църковните парцели се вкара, денят, в който това стане обществено, евентуално ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която даже да се приближава по капитализация до Българската православна черква, приключва следствието си bTV.

Инфо: бТВ

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР